fbpx

Az üveg mai építészetünk egyik meghatározó építőanyaga. Jellemzőinél fogva, minden szempontból nem csak optikai de fizikai továbbá hőtechnikai, esztétikai, és biztonságtechnikai szempontból is, az építészeti megoldások sosem látott változatosságát teszi elérhetővé mindenki számára. Korunk emberének a magasabb életminőség és a szabadság iránti igényét hivatott kielégíteni a légies megjelenés, a belső és külső tér közötti átjárhatóság lehetősége.

Gondoljon csak bele, hogy hány fajta üvegtechnikai megoldás valósul ma meg egy lakó- vagy irodaházban! Kicsit jobban körülnézve szembeötlik, hogy a hagyományosan megszokott ablakok és egyéb nyílászárók mellett, mennyi minden készülhet napjainkban üvegből. Ma már elmondhatjuk nem csak a szemet gyönyörködtető lehetőségek miatt, hanem biztonsági és egyéb kényelmi megfontolások miatt is választanak a megrendelők és a kivitelezők üvegből készült megoldásokat. (Kényelmi szempontok esetében gondolunk például a speciális nano bevonatnak köszönhető rendkívül könnyű tisztíthatóságra.)

Annak ellenére, hogy még mindig sokan vélik úgy, hogy a legnagyobb légszennyezést a gépjárművek okozzák, el kell mondanunk, hogy a legújabb statisztikák és felmérések is azt mutatják, hogy ez nem igaz. A CO2-terhelés közel 80%-át a lakások fűtőberendezései juttatják a légkörbe. Akinek fontos a környezetvédelem, az tudatos felhasználóként törekszik az „energiatakarékos” otthon illetve környezet kialakítására, melynek egyik leghangsúlyosabb eleme a hővédő üveg.

Melegperemes üveg avagy hőhíd megszakításos üveg távtartó

A melegperemes üveg esetén az üvegrétegek közötti ún. „távtartó” nem alumínium anyagú, hanem műanyag, nemesacél, vagy ezek kombinációja. Ezeknek pedig köztudottan jobb a hőszigetelése az alumíniumhoz képest, ráadásul csökkentik a kondenzációt (páralecsapódást), hőhidat, energia költségeket, és még a beltéri hőérzetét is, mivel az üveg felületén magasabb hőmérséklet jelentkezik. 

A melegperem általános előnyei: 

 • A standard alumínium üveg távtartóhoz képest jobb hővédelem, tehát csökken az energia-költség!
 • Páralecsapódás elleni védelem
 • Gombásodás elleni védelem (a gombák károsíthatják egészségünket és az ablakkeretet is!)
 • Bizonyos állami és EU pályázatoknál már előírás a melegperemes nyílászárók megrendelése

A melegperem változatai: 

Normál műanyag távtartó: Az üvegtávtartó műanyagból készül és az alacsony hővezető képességéből adódóan optimális hőszigetelést biztosít az üveg peremén is (nem pedig csak a felületén).

Swisspacer/Cromatech Ultra távtartó: A Swisspacer/Cromatech Ultra is egy melegperem fajta, azonban annyival jobb a normál műanyag távtartóhoz képest, hogy ez alapvetően egy nemesacél távtartó, aminek egy részén műanyag bevonat van. Emiatt pedig gáz- és vízpárazáró funkciót is betölt. Ez az anyag-kombináció garantálja a gázelszökés és a bejövő légnedvesség (pára) elleni védelmet, és így a hőszigetelt üvegezés hosszú élettartamát.

A minőségi nemesacélnak az alapfelszereltségben lévő alumínium távtartókhoz képest jelentősen kisebb a hővezető-képessége. Ez alapján lehet a Swisspacer/Cromatech Ultra távtartók segítségével különlegesen jó Psi-értékeket elérni az üvegezés terén. Az erős alaktartóssága és hosszú élettartama miatt a Swisspacer/Cromatech Ultra a legideálisabb választás a 3 és 4 rétegű üvegekhez, ezért mi is ezt javasoljuk.

Mi az a Psi-érték? A Psi-érték jelzi azt a hőátbocsátási együtthatót, ami a hőszigetelt üveg éltömítésére (azaz a peremére) vonatkozik. Itt is érvényes az az alapelv, hogy minél alacsonyabb a hővezetési képesség, annál jobb a hőszigetelési képesség, tehát minél alacsonyabb a Psi-érték, annál jobb az üveg egészének (azaz a peremmel együtt értendő) hőszigetelése.

Rendeljen most melegperemes üveget és javítsa nyílászárója hőszigetelését! 

Hőszigetelt (energiatakarékos) üvegszerkezetek

A hőszigetelt üvegszerkezetek feladata az épületen belül keletkezett hő távozásának megakadályozása. A fizikában a hőátbocsátást az U-értékkel jelölik. A hőszigetelt üvegek hőátbocsátásának meghatározására nemzetközileg használt jelölés az ún. Ug-érték, ami az angol U-value of glass kifejezés rövidítéséből származik és egysége a W/m2K. 

Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de igazából csupán annyit jelent, hogy egységnyi idő alatt egy négyzetméternyi felületen (m2) hány watt energia (W) távozik, ha a külső és belső hőmérséklet között 1 Kelvin (K) a különbség. A lényeg valójában annyi, hogy minél alacsonyabb ez a szám (azaz az Ug-érték), annál kevesebb hőt enged át a kiválasztott üvegezés, tehát annál jobb a hőszigetelése.

Mivel egy ablak és ajtó esetén messze az üveg a legnagyobb felület, ezért nyilván az üvegen keresztül tud a legtöbb hő távozni a lakásból.

A normál float üvegekből összeállított üvegszerkezet (Float 4-16-4 Float üvegfelépítés) alkalmazása az alacsony emissziós üvegek megjelenésével egyre jobban csökken. Nagy előrelépés volt a keménybevonatos hővédő üvegek megjelenése, a lágybevonatolási eljárás elterjedésével pedig már kétrétegű hőszigetelő üveggel is el lehet érni a 0,8 W/m2K Ug-értéket (Low-E üvegek + kripton gáz alkalmazásával). A bevonatos üvegek és a kripton gáztöltés megjelenésével az egyébként is jó hőszigetelő képességet tovább lehetett javítani. Az Ug-érték akár már 0,39 W/m2K is lehet. Fontos szerep jut a nemesgázoknak, az argonnak, a xenonnak illetve a kriptonnak.

Manapság az Ug=1,0W/m2K hőátbocsátási értékkel rendelkező üvegek használata nagyon gyakori hazánkban, azonban egyre elterjedtebb és ezáltal kedvezőbb árú a nálunk fejlettebb nyugat-európai országokban és az újépítésű ingatlanok esetén (de most már a felújítások során is) a három rétegű üvegek alkalmazása, mivel így jobb hőszigetelést érünk el és ráadásul még a rezsiköltségünk is jelentősen csökken, tehát mindenki számára, minden körülmények között jó választás lehet.

Standard hőszigetelt 2-rétegű üveg (Ug=1,0 W/m2K)

Az alap kétrétegű hőszigetelő üvegezés felépítése: 

 1. 4mm külső üveglap
 2. 4mm belső üveglap
 3. Low-E lágyfémbevonat
 4. Argon gáztöltés
 5. elsődleges peremtömítés (butil alkalmazásával)
 6. másodlagos peremtömítés (poliszulfid, poliurelán használatával)
 7. 16mm üvegtávtartó, páraszűrővel töltve

Az üvegfelépítés: 4/16/4 (4mm Float üveg/ 16mm üvegtávtartó/ 4mm lágyfémbevonatos Low-E üveg). Ezt az üvegezést javasoljuk a legolcsóbb 5 légkamrás és 70-71 mm-es műanyag nyílászáró rendszereinkhez és a 68 mm beépítési mélységű fa (borovi fenyő) nyílászáróinkhoz. 

Ezzel a fenti nyílászárók esetén jellemzően kb. 1,2-es Uw-érték érhető el.

3-rétegű hőszigetelt üveg (Ug=0,7 W/m2K)

A 3 rétegű üvegeknél már a három üveglap közé töltik be az argon vagy egyéb nemesgázokat (pl. kripton vagy xenon), amelyek a hővezetésért felelnek, valamint a külső és a belső üveglap belső felére viszik fel a hősugárzást szabályozó Low-E lágyfémbevonatot (a rajzokon pirossal jelölve).

Néhány gyakori három rétegű üveg hőátbocsátási tényezője, adott üvegfelépítés esetén: 

 • 4Low-E – 12 Ar – 4 float – 12 Ar – 4 Low-E, Ug=0,76 W/m2K (argonnal)
 • 4Low-E – 14 Ar – 4 float – 14 Ar – 4 Low-E, Ug=0,6 W/m2K
 • 4Low-E – 18 Ar – 4 float – 18 Ar – 4 Low-E, Ug=0,5 W/m2K
 • 4Low-E – 12 Kr – 4 float – 14 Kr – 4 Low-E, Ug=0,39 W/m2K (kripton gázzal)

Ezek az értékek tovább javíthatóak, ha az alap esetben használt alumínium üvegtávtartó helyett az új technológiájú „melegperemes” műanyag távtartót alkalmazzuk.

Miért érdemes „melegperemes” üveget kérni ablakunkba és ajtónkba?

 • A hőszigetelt üvegek peremmenti hővezetésének csökkentésében az egyik legjobb megoldás, mivel szinte teljesen meg lehet szüntetni a szegélyek párásodását.
 • A TPS (melegperem típus) technológiával gyártott üveg peremzárása megszakítás nélküli, így az üvegszerkezet élettartama nő.
 • Megváltozik az elemkapcsolat, ugyanis a korábbi üveg-butil-távtartó-butil-üveg kapcsolat helyett már csak üveg-távtartó-üveg összetétel lesz jelen. Ezzel még tartósabb és biztonságosabb kivitelben lehet legyártani az üvegeket, ami ugyancsak a hosszabb élettartamot garantálja.
 • A „melegperem” használatával a hőátbocsátási értékek is még tovább javíthatóak.

Mi a 4/12/4/12/4 (4mm Float üveg/ 12mm üvegtávtartó/ 4mm  Float üveg/ 12mm üvegtávtartó/ 4mm lágyfémbevonatos Low-E) üvegfelépítés javasoljuk a közép kategóriás műanyag nyílászáró rendszereinkhez és a 78 mm beépítési mélységű fa (borovi fenyő) nyílászáróinkhoz. 

Ezzel a fenti nyílászárók esetén jellemzően kb. 1,0-1,15-ös Uw-érték érhető el. 

3-rétegű extra hőszigetelt üveg (Ug=0,5-0,6 W/m2K)

Az üvegfelépítés: 4/14-18/4/14-18/4 (4mm Float üveg/ 14-18mm üvegtávtartó/ 4mm  Float üveg/ 14-18mm üvegtávtartó/ 4mm lágyfémbevonatos Low-E üveg). Ezt az üvegezést javasoljuk a felső és prémium kategóriás műanyag nyílászáró rendszereinkhez és a 78 mm beépítési mélységű fa (borovi fenyő) nyílászáróinkhoz. 

Ezzel a fenti nyílászárók esetén jellemzően kb. 0,75-0,9-es Uw-érték érhető el. 

ClimaGuard Solar – a naphővédő bevonatos üveg

Az épületek energia-felhasználásának csökkentése korunk egyik legfőbb alapkövetelménye. A téli fűtési költségek mérséklése még nem minden, ugyanis az energia megtakarítás nyáron is fontos, hiszen ilyenkor a légkondicionáló és egyéb légcserélő és hűtőberendezések energiafogyasztására is kell ügyelnünk.

A ClimaGuard Solar az egyik legjobb választás, ha fontos számunkra a hatékony energiagazdálkodás, a fokozott hőszigetelés, a magas fényáteresztés és a beltéri klímakomfort. 

Az üveg felületén egy átlátszó, rendkívül vékony bevonat található, melynek köszönhetően kétrétegű üveg esetén a teljes napenergiának csupán 42%-a (három rétegű üveg esetén 38%-a) jut be, a hagyományos hőszigetelt üveg 77%-kával szemben, így a nyári nagy melegben a lakótér sokkal kevésbé melegszik fel és komfortosabban érezhetjük magunkat otthonunkban, munkahelyünkön. Légkondícionált ingatlanoknál még kézzelfoghatóbb az előny, mivel jelentős energiamegtakarítás és ezáltal rezsicsökkentés érhető el.

Reflexiós üvegek

A reflexiós üveg nagy előnye, hogy csökkenti az épületbe bekerülő napenergiát, a rajta lévő bevonatnak köszönhetően. A bevonatot magas hőmérsékleten viszik fel és beégetik az üveg felületébe. Itt sima áttetsző (float) vagy anyagában színezett (parsol) üveget használnak, így különböző színű reflexiós üvegek is gyárthatók, mint például: ezüst, bronz, zöld színárnyalatúak.

Hanggátló üvegek

A fokozott zajterhelés leginkább a nagyvárosi élet velejárója, azonban világszerte az elmúlt három évtizedben a hatszorosára nőtt, így előtérbe kerültek a megfelelő hangszigetelést biztosító üvegmegoldások. A hanggátlás különösen fontos az olyan zajforrások környezetében, mint nagy forgalmú utak, repterek, üzemek. A mai kor üvegszerkezeteinek az alaptulajdonságokon – hővédelem, napvédelem, esztétikum – kívül speciális esetben hanggátló funkciót is be kell tölteniük. A hangszigetelő képességet az ún. Rw érték határozza meg, mértékegysége a decibel (dB). Ez minél nagyobb, annál jobb a zajvédelem, annál nagyobb mértékben szűri meg az üveg a kedvezőtlen zajhatásokat.

Egy alap kétrétegű üvegszerkezet hanggátlása Rw=32dB, ami elég lehet egy normál autóforgalmú lakóövezetbe, de egyáltalán nem elég egy nagy forgalmú vagy egyéb okok miatt zajos lakókörnyezetbe. 

Egy üveg hanggátlását az alábbiakkal lehet javítani: 

 • Az üvegtáblák közötti ún. távtartó szélességének növelésével, azaz vastagabb légrés használatával
 • Az üveglap vastagságának növelésével
 • Az üvegszerkezet aszimmetrikus felépítésével (pl. az egyik üveglap 4mm vastag, a másik 6mm), így kb. Rw=36-40dB is elérhető

Katedrál üveg

A Katedrál üveg öntészeti eljárással készül, az üveg egyik oldala anyagában mintás, a másik oldala sík.

A katedrál üveg alap esetben áttetsző, átengedi a fényt, ám ennek ellenére nem lehet  átlátni rajta, a mintázat és a szín miatt. 

Jellemzően 4mm vastagságú és fehér (clear), matt, sárga, illetve bronz színben érhető el.

Leginkább fürdőszobai ablakok, beltéri ajtók, konyhaszekrények, pinceablakok üvegezésénél használják, illetve olyan helyeken, ahol fontos a fényáteresztés, de nem szeretnénk, hogy belássanak.

Savmart üveg

A savmart üveg fluorsav (nem káros az egészségre) felhordásával készült egyedi, elegáns mintázatú üveg. 

A savmart üveg fényáteresztő, nem átlátszó, sima felületű. A savmart eljárással készült üveg tapintása lágyabb, tisztítása ezért egyszerűbb, így a katedrál üvegekkel szemben inkább ezeket az üvegtípusokat javasoljuk lakóépületekbe.

 • Savmart szatén clear 4mm, ez az üveg ismertebb nevén a „tejüveg”
 • Punto Clear 4mm
 • Flutes Clear 4mm

Dekor üveg

A dekorüveg kül- és beltérre egyaránt használható, többnyire falak és bútorlapok, beltéri ajtók, oszlopok burkolására, díszítésére. A színes, fényes üvegfelület némi kreativitással különleges, kellemes hatást kelt. Kiválóan alkalmas konyhai csempe kiváltására. A nappaliban is használhatunk dekorüveget falburkolatokhoz, térelválasztókhoz, stb.

Különleges hangulatot kelthet pl. a fürdőszobában világítással.

Dekorüvegként leggyakrabban a Lacobel üvegcsaládot használjuk, melyek 4 mm vastagságban széles színválasztékban állnak rendelkezésre.

Ezek a Lacobel üvegek 4 vagy 6 mm vastagságú float üvegből készülnek oly módon, hogy az üveg egyik oldalt festék, majd ezután lakk réteggel látják el. Éppen ezért optimális ellenállást biztosít a karcolódással és a szennyeződéssel szemben. Könnyű karbantartás és az időállóság, ez jellemzi leginkább. Ha az üveg keret nélkül kerül beépítésre, akkor a hátsó oldalát biztonsági fóliával kell ellátni. Felhasználási területek: irodák, éttermek, boltok, lakóhelységek (konyha,fürdőszoba, beépített szekrények, hálószoba). Lacobel üvegek lapmérete: 255×321cm.

Színek: Borvörös, Licht Braun, Krém, Fehér, Fuchsia, Narancs, Kék, Zöld, Limetka, Ezüst, Starlight, Fekete.

Mi a különbség a dekor és a festett üveg között?

A leglényegesebb különbségek, hogy a dekor üvegek csak 4-6 mm-es vastagságban, és csak adott alapszínekben állnak rendelkezésünkre, továbbá nem edzhetőek. A festett üveg szélesebb alkalmazást tesz lehetővé és szinte minden esetben edzettnek kell lennie, hogy hő hatására ne „robbanjon szét”.

Festett üveg

Az egyedi színek új felhasználási lehetőségeket nyitottak meg az üveg, mint építőanyag számára.

Ezek a festett üvegek már több vastagságban és ma már egyedi festési eljárással a RAL színskála teljes palettájában elérhetőek. Ezek az üvegek edzhetőek, így  felhasználhatjuk nagyobb hőnek kitett felületek burkolására, pl. tűzhelyek környezetében, kültéri ajtók, ablakok, portálok üvegezésénél egyaránt.

Az utólagosan festett üvegeknél az is nagy előny, hogy gyakorlatilag bármilyen üvegvastagságra felvihető a festékréteg, így akár zuhanyajtók, egyedi zuhanykabinok, üveg térelválasztók is építhetők festett üvegből. Ezeket a funkciókat elősegíti, hogy a felülete vízálló.

A világosabb színűre festettek esetében érdemes odafigyelnünk arra, hogy az alap float üvegek magas vastartalma miatt enyhén zöldes színűek, ezért ezeknél a színárnyalatoknál alacsony vastartalmú üvegeket használunk. 

Biztonsági üvegek (edzett és ragasztott üveg)

Az üvegtörés veszélyének csökkentése és az ebből fakadó sérülések és károk kiküszöbölése eredményezte a biztonsági üvegek kialakulását. 

2-féle biztonsági üveget különböztetünk meg: 

 • az egyik esetben az üveg speciális kezelést kap (edzés), 
 • a másik esetben más anyagokkal kombinálják.

Edzett üveg (ESG)

Az edzett üveg (eredeti nevén Einscheibensicherheitsglas, azaz ESG) egy különleges hőkezelési eljárás eredménye. Gyártása edzőkemencében történik, ahol az első fázisban kb. 700 celsius fokra hevítik a síküveglapokat, majd a második szakaszban fokozatosan hűtik. Az üveg a drasztikus hőingadozás hatására edződik meg, így az üveglap hajlékonysága, súly illetve szél általi terhelhetősége drasztikusan megnövekszik. Ráadásul az üveg törése esetén apró, tompa élű szilánkokra esik szét, így nem okoz sérülést.

A tervezők előírhatják ilyen üveg alkalmazását kereskedelmi ingatlanokban, közületi épületekben, illetve egyéb, nagy személyi forgalmú helyeken.

Az edzett üveg kb. 4-szer erősebb, mint az azonos kialakítású és vastagságú normál float üveg!

Minden megmunkálási eljárást  (a vágást, furatolást, csiszolást ) az edzési folyamat előtt kell elvégezni. Ha utólagosan megpróbáljuk például vágni vagy csiszolni az üveget, akkor az szilánkosra robban.

Felhasználási területei:

 • sport, szabadidő létesítményekben, squash, tenisz csarnokokban
 • iskoláknál, kommunális épületeknél
 • fej feletti üvegezés külső üvegfelületeként
 • üvegajtóknál térelválasztóknál
 • strukturális homlokzatépítésnél
 • pontmegfogásos rögzítéseknél
 • járműüvegekként
 • fokozott hőterhelésnek kitett felületeknél
 • üvegbútoroknál, vitrineknél
 • laminált üvegszerkezetek alkotójaként
 • edzett üvegből készült homlokzati elemeknél
 • zuhanykabinoknál

Ragasztott biztonsági üveg (VSG)

Ragasztott üveget (eredeti nevén Verbundsicherheitsglas, azaz VSG) kettő vagy több üveglap összeragasztásával lehet előállítani. Ezen üveglapok között egy vagy több rétegű köztes fólia található, melyeket hő és magas nyomás alatt ragasztanak össze.

Ezeket az üvegeket elsősorban annak érdekében fejlesztették ki, hogy üvegtörés esetén ne szilánkosra törjön az üveg, hanem pókhálósra, mivel az üvegrétegek közötti biztonsági fólia összetartja azokat, így a sérülési kockázat csökken.

Erősen javasoljuk olyan helyekre, ahol gyermekek lehetnek ajtók és ablakok közelében, főleg mélyen üvegezett erkélyajtóknál, ahol fennáll a veszélye annak, hogy valaki az átlátszó üvegnek nekirohan, nekiesik, vagy véletlenül nekiüt valamit.

Biztonsági üveg felhasználási javaslataink

8mm ragasztott VSG biztonsági üveg kívülre: 

Kívülre a ragasztott biztonsági üveg használható a betörésvédelem növelése érdekében. Ilyenkor az üvegrétegek közé elhelyezett ún. PVB-fóliával azt érjük el, hogy az üveg úgy törik szét, hogy közben nem szilánkosra törik, mivel a fólia egyben tartja. Ezzel az üveg egyszerű beütése meg van akadályozva.

8mm ragasztott VSG biztonsági üveg belülre: 

A ragasztott biztonsági üveget belülre leggyakrabban a személyi sérülésveszély csökkentése céljából alkalmazzuk. Például a földig érő nyílászárók (erkélyajtók, teraszajtók, bejárati ajtók, földig érő bevilágítók) esetén erősen javasolt a VSG üveg használata.

Átdobásgátló P2A üvegezés csak kívülre:

A P2A üveg használata a családi házakban javasolt. Az optimális biztonság érdekében javasoljuk, hogy üvegezését egészítse ki biztonsági vasalatok (RC1, RC2, RC3) alkalmazásával.

Átdobásgátló P4A üvegezés csak kívülre:

A P4A üveg alkalmazása azoknál a lakóházaknál javasolt, ahol magas értékű berendezések találhatóak az ingatlanon belül, vagy azon házaknál, amelyek településeken kívül fekszenek. Az optimális biztonság érdekében javasoljuk, hogy üvegezését egészítse ki biztonsági vasalatok (RC1, RC2, RC3) alkalmazásával.

8mm ragasztott VSG biztonsági üveg kívülre és belülre:

Kívülre a ragasztott biztonsági üveg használható a betörésvédelem növelése érdekében. Ilyenkor az üvegrétegek közé elhelyezett ún. PVB-fóliával azt érjük el, hogy az üveg úgy törik szét, hogy közben nem szilánkosra törik, mivel a fólia egyben tartja. Ezzel az üveg egyszerű beütése meg van akadályozva.

A ragasztott biztonsági üveget belülre leggyakrabban a személyi sérülésveszély csökkentése céljából alkalmazzuk. Például a földig érő nyílászárók (erkélyajtók, teraszajtók, bejárati ajtók, földig érő bevilágítók) esetén erősen javasolt a VSG üveg használata.

Elérhetőségeink

Érdi bemutatóterem

Mobil: +36 70 608 0808

Keszthelyi bemutatóterem

Írjon nekünk az alábbi email címen: info@ema.hu

Kövessen minket a social felületeinken is!

Kérjen ajánlatot ma!