fbpx
korablak

Ismerje meg az ajtókkal, ablakokkal kapcsolatos szakkifejezéseket!

Acélmerevítés


A nyílászárók stabilitását és rögzíthetőségét acélmerevítések biztosítják, amelyeket a műanyag profilok – általában legnagyobb – kamrájába illesztenek és csavaroznak. Annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig láthassa el feladatát, a gyártás során tüzihorganyzásnak vetik alá. A tüzihorganyzás után az acél nem rozsdásodik.

Aluklipsz


Műanyag nyílászáró külső alumínium borítása. A tokra és szárnyra pattintható speciális, profil, amely kérés szerint színezhető, javítja a nyílászáró statikai merevségét, ezáltal nő a stabilitás is.

Betörésvédelem


A vasalat és üveg, valamint egyes kiegészítő termékek (redőny) biztonsági fokozatától függően a nyílászárók bizonyos mértékig védelmet nyújthatnak a betörés ellen.

Energiatakarékosság


A megfelelő nyílászáró kiválasztásával jelentős összeget takaríthat meg villamosenergia- és gázszámláján.

Hőhíd


Az épülethatároló-szerkezetnek azokat a helyeit, pontjait, sávjait, szakaszait, ahol többdimenziós hőáramok alakulnak ki, hőhidaknak nevezzük, mászóval az épület külső határoló szerkezeteinek azok a részei a hőhídak, ahol különböző hővezetési tulajdonságú és eltérő geometriai formájú szerkezetek, anyagok csatlakoznak egymáshoz.

Hőszigetelő bevonat


Low-e bevonat vagy lágyfém bevonat néven is ismert eljárás. Az üveg felületére viszik fel a gyártás során ezt a speciális bevonatot, amely a hőszigetelés hatékonyságát növeli.

Légkamra


A profil keresztmetszetében megszámlálhatók a hosszanti üregek, vagyis a kamrák, amelyeket belső műanyag falak határolnak. Az egymástól elválasztott kamrák legfontosabb funkciója a hőszigetelés, de a profil szerkezetéből adódóan a kamrafalak megfelelő vastagsága és kialakítása esetén többlet statikai merevséget adhatnak a nyílászárónak. A külső-belső tér közötti kamrasíkok száma adja az adott nyílászáró-rendszer kamraszámát. A Szeplast nyílászárók minimum 5 kamrásak, így garantálják a megfelelő hőszigetelést.

MABISZ


Magyar Biztosítók Szövetsége. A nyílászárókra vonatkozóan ők adhatnak ki olyan tanúsítványt, amely az ingatlanok biztosítása esetén szükséges.

Nyeregtető


Olyan tető, amely két, általában azonos hajlásszögű tetősíkból áll, és ezek egy gerincben metsződnek össze.

Passzív ház szabvány


Olyan németországi előírás, amely szerint az épületben nincs aktív fűtő berendezés, mivel a szigetelés és különböző építészeti megoldások (például az ablakok megfelelő tájolása lehetővé teszik, hogy minimális energiafelhasználással lehessen üzemeltetni. Hőszivattyú, mesterséges szellőztetés és megfelelő árnyékolás gondoskodnak arról, hogy télen a bevitt energia (hajszárító, porszívó, főzés, fürdővíz, stb.) energiája újrahasznosításra kerüljön, illetve nyáron ne hevüljön túl az épület. Az Uw értéke nem lehet alacsonyabb, mint 0,8, illetve beépített állapotban ez az érték min.0,85 W/(m2K) kell, hogy legyen.

Profil


A nyílászárók tok- és szárny keretszerkezete általában 6 méter hosszú műanyag szálanyagban (profil) készül, az egyedi beépítési igényekhez speciális kiegészítő profilok (soroló, toktoldó, stb.) állnak rendelkezésre. A Szeplast által használt profilok minimum 5 kamrásak

Thermo betét


hőszigetelő betét, amelyet a passzívház nyílászáróiban az acélmerevítés helyett használnak a jobb hőszigetelés elérése érdekében.

Üvegléc


Olyan műanyag profil, amely a szigetelő üveget rögzíti a keretben. Betörésvédelmi okok miatt mindig a nyílászáró belső oldalán található. Roncsolásmentesen bontható például üvegcsere esetén.

Vasalat


Az ablak működtetéséhez szükséges alkatrészeket, amelyek a nyílászáró tokot és szárnyat kapcsolják össze, biztosítva a kívánt működési módot (nyíló, toló…).

5 pontos ajtózár


Olyan ajtózár, amely 5 ponton rögzíti az ajtószárnyat a tokhoz.

Elérhetőségeink

Érdi bemutatóterem

Mobil: +36 70 608 0808

Keszthelyi bemutatóterem

Írjon nekünk az alábbi email címen: info@ema.hu

Kövessen minket a social felületeinken is!

Kérjen ajánlatot ma!