fbpx

Ha ablakvásárlásban gondolkodik, előbb-utóbb biztosan találkozni fog a rejtélyes U-értékekkel, amik fontosak a legjobb megoldás kiválasztásában.

Az ablakválasztás során nagyon sok szám és adat között kell eligazodni, hogy tényleg jó döntést tudjon hozni az ember. Ezzel szemben viszont csak kevés helyen magyarázzák el érthetően, hogy például mit jelent, ha a kiválasztott ablak 1.0-ás üveggel rendelkezik.

Mivel egy ablak és erkélyajtó esetén messze az üveg a legnagyobb felület, ezért nyilván az üvegen keresztül tud a legtöbb hő távozni a lakásból.

Az ablakcsere lényege pedig pont az, hogy télen a lakásból a nyílászárókon át távozó hő mennyisége a lehető legkisebb legyen, nyáron pedig a bejövő hőmennyiség legyen alacsony.

Mivel télen senki nem akarja az utcát fűteni, nyáron pedig feleslegesen működtetni a klímagépet, ezért fontos, hogy megfelelően szigetelt nyílászárót és hozzá energia-takarékos üvegezést válasszunk.

Vajon mit is jelent az Ug, az Uw, és az Uf-érték? Az alábbiakban megtalálja a válaszokat.

Ug-érték:

A fizikában a hőátbocsátást az U-értékkel jelölik. A hőszigetelt üvegek hőátbocsátásának meghatározására nemzetközileg használt jelölés az ún. Ug-érték, ami az angol U-value of glass kifejezés rövidítéséből származik és egysége a W/m2K. 

Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de igazából csupán annyit jelent, hogy egységnyi idő alatt egy négyzetméternyi felületen (m2) hány watt energia (W) távozik, ha a külső és belső hőmérséklet között 1 Kelvin (K) a különbség. A lényeg valójában annyi, hogy minél alacsonyabb ez a szám (azaz az Ug-érték), annál kevesebb hőt enged át a kiválasztott üvegezés, tehát annál jobb a hőszigetelése.

Az Ug-értéket több módon is lehet csökkenteni: 

  • Többrétegű üveg használatával: 2, 3, vagy akár 4 rétegű
  • Az üvegtáblák közötti légrést ki kell tölteni speciális hőszigetelő gázokkal, amelyek a levegőnél rosszabbul vezetik a hőt, ezáltal jobban szigetelnek (pl. argon, kripton, xenon)
  • Minél nagyobb az üvegek közötti légrés (azaz az ún. üveg távtartó mérete), nyilvánvalóan annál több gázt lehet beletölteni, és így egyre jobb és jobb hővédelmet biztosít az üveg
  • Különböző bevonatokat kell alkalmazni az üvegfelületen (pl. fényvisszaverő, hővédő, UV-taszító, stb.)

Uf-érték:

Az üveghez hasonlóan az Uf-érték, vagyis az ablakkeret hőátbocsátó képessége szintén egy angol rövidítésből származik (U-value of frame, vagyis a keret U-értéke). A mértékegysége ugyanúgy W/m2K, és mint minden U-értéknél, itt is igaz, hogy minél alacsonyabb az érték, annál jobban szigetel a keret.
Amikor azt hallja, hogy 5 vagy 6 légkamrás műanyag ablak, akkor a légkamrák száma az ablakkeret belsejében elhelyezkedő rekeszekre vonatkozik. Minél több van belőlük, a hőnek annál nehezebb dolga van, hiszen több akadályon kell átküzdenie magát. Az értéket itt természetesen befolyásolja az ablak- és ajtókeret anyaga (fa, műanyag, alumínium, acél), a gumitömítés anyaga és minősége, illetve műanyag keretek esetén a belső acélmerevítés szerkezete és vastagsága is.

Az Uf-érték általában picit magasabb az Ug-nál, és az Uf=1,2 W/m2K körüli már jónak számít.

Uw-érték:

A fentiekből következően az Uw-érték (U-value of window, vagyis az ablak U-értéke) az egész ablakra vonatkozik, üvegestől és keretestől. 

Az Uw valójában az Uf és az Ug értékek szorzata, és szintén W/m2K az egysége. 

Az új EU-szabványok és rendeletek szerint az újépítésű ingatlanokban egyre alacsonyabb Uw-értékkel rendelkező ablak és ajtó építhető csak be. Mivel ezek a rendeletek és értékek folyamatosan változnak, az éppen érvényben lévő előírások vonatkozásában kérje Munkatársunk segítségét! 

Önnek amúgy sem érdemes rosszabb tulajdonságú ablakot és ajtót választania, hiszen az alacsonyabb Uw-érték egyúttal alacsonyabb fűtés- és energiaszámlát jelent.

Most már láthatja, hogy az U-értékeket nem nehéz megérteni és a legfontosabb, hogy ezek minél alacsonyabbak legyenek, így a leendő nyílászárói a régihez képest sokkal jobban szigetelnek majd, a rezsiszámlája pedig garantáltan és jelentősen csökkenni fog.

Elérhetőségeink

Érdi bemutatóterem

Mobil: +36 70 608 0808

Keszthelyi bemutatóterem

Írjon nekünk az alábbi email címen: info@ema.hu

Kövessen minket a social felületeinken is!

Kérjen ajánlatot ma!