fbpx

Az építőipar Magyarországon az elmúlt években hullámvasútra hasonlított, a 2020-as évek elején tapasztalt fellendülést megtörte a 2022-es év, és azóta is kihívásokkal teli időszakot él meg az ágazat. Ebben a cikkben áttekintjük a 2024 augusztusában jellemző legfontosabb trendeket és kihívásokat, amelyekkel az építőipari vállalkozásoknak szembe kell nézniük.

 

Aktuális helyzetkép

 

A 2023-as év jelentős visszaesést hozott az építőiparban, a magas infláció, az emelkedő kamatok és az energiaválság miatt visszafogott beruházási kedv következtében. A 2024-es év első felében ugyan tapasztalható volt némi élénkülés, de a növekedés mértéke messze elmarad a korábbi évektől. Az ágazatot továbbra is számos bizonytalanság övezi, ami megnehezíti a tervezést és a hosszú távú beruházásokat.

 

Jellemző trendek

 

  1. A lakásépítések visszaesése: A magas építési költségek és a szigorodó hitelfeltételek miatt a lakásépítések száma jelentősen csökkent. A 2024-es év első felében ugyan volt némi növekedés, de még mindig messze elmarad a 2021-es csúcstól. A szakértők szerint a következő években is mérsékelt növekedésre lehet számítani, amíg a gazdasági környezet nem stabilizálódik.
  2. A felújítások előretörése: Míg az új építésű lakások iránti kereslet visszaesett, a felújítások piaca továbbra is dinamikusan fejlődik. Az energiahatékonysági korszerűsítések és az otthonfelújítási támogatások ösztönzik a lakosságot a meglévő ingatlanok felújítására. Az EMA számára ez a trend jelentős lehetőséget kínál, hiszen a nyílászárók cseréje az egyik leggyakoribb felújítási munka.
  3. Az állami beruházások szerepének növekedése: Az állami beruházások, különösen az infrastrukturális fejlesztések és az energetikai korszerűsítések jelentős lökést adhatnak az építőiparnak. Az uniós források felhasználása is felgyorsulhat a következő években, ami további lehetőségeket teremt az ágazat szereplői számára.
  4. A munkaerőhiány továbbra is fennáll: Az építőiparban továbbra is jelentős a munkaerőhiány, ami lassítja a projektek megvalósítását és növeli a költségeket. A szakképzett munkaerő megtartása és a fiatalok szakmába vonzása kulcsfontosságú az ágazat jövője szempontjából.
  5. A digitalizáció és az innováció felértékelődése: Az építőiparban is egyre nagyobb szerepet kap a digitalizáció és az innováció. Az épületinformációs modellezés (BIM), a drónok, a 3D nyomtatás és más modern technológiák alkalmazása hatékonyabbá és költséghatékonyabbá teheti az építési folyamatokat.

 

Legfontosabb kihívások

 

  1. Magas infláció és anyagár-emelkedés: Az építőanyagok árai az elmúlt években jelentősen emelkedtek, ami megnehezíti a költségvetések tervezését és a projektek nyereségességének biztosítását.
  2. Emelkedő kamatok: A magas kamatok miatt a hitelfelvétel drágábbá vált, ami visszafogja a beruházási kedvet, különösen a lakossági szegmensben.
  3. Energiaválság: Az energiaválság miatt az épületek energiahatékonysága még fontosabbá vált. Az építőipari vállalkozásoknak olyan megoldásokat kell kínálniuk, amelyekkel az ügyfelek csökkenthetik energiafogyasztásukat és rezsiköltségeiket.
  4. Munkaerőhiány: A szakképzett munkaerő hiánya továbbra is komoly kihívást jelent az ágazat számára. A vállalkozásoknak versenyképes béreket és juttatásokat kell kínálniuk, hogy megtartsák és vonzzák a tehetséges szakembereket.
  5. Jogszabályi környezet: Az építőiparra vonatkozó jogszabályok gyakran változnak, ami megnehezíti a vállalkozások számára a megfelelést. Fontos, hogy az építőipari cégek naprakészek legyenek a jogszabályi változásokkal kapcsolatban.

 

Összefoglalás

 

Az építőipar Magyarországon jelenleg kihívásokkal teli időszakot él meg. A magas infláció, az emelkedő kamatok és az energiaválság miatt a beruházási kedv visszafogott, és a munkaerőhiány is komoly problémát jelent. Ugyanakkor a felújítások piaca továbbra is dinamikusan fejlődik, és az állami beruházások is lökést adhatnak az ágazatnak. A digitalizáció és az innováció felértékelődése szintén új lehetőségeket teremt az építőipari vállalkozások számára.

 

Az EMA számára a jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy az energiahatékonyságra és a fenntarthatóságra helyezze a hangsúlyt. Az energiatakarékos nyílászárók iránti kereslet várhatóan tovább nő majd a következő években, így az EMA számára ez a terület jelentős növekedési potenciált rejt magában.

Elérhetőségeink

Érdi bemutatóterem

Mobil: +36 70 608 0808

Keszthelyi bemutatóterem

Írjon nekünk az alábbi email címen: info@ema.hu

Kövessen minket a social felületeinken is!

Kérjen ajánlatot ma!