fbpx

A nyílászárók jelentős befektetésnek számítanak otthonunkban, ezért fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk róluk, hogy hosszú éveken át szolgálják kényelmünket és biztonságunkat. A rendszeres karbantartás nem csupán az esztétikai állapotot őrzi meg, hanem hozzájárul az energiahatékonyság megőrzéséhez, a kellemes lakókörnyezet kialakításához és a nyílászárók élettartamának meghosszabbításához is.

 

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan ápolhatja és tarthatja karban nyílászáróit, hogy azok hosszú távon is kifogástalanul működjenek.

 

Miért fontos a nyílászárók karbantartása?

 

A rendszeres karbantartás számos előnnyel jár:

  • Meghosszabbítja az élettartamot: Az időben elvégzett karbantartási munkák segítenek megelőzni a nagyobb meghibásodásokat, így a nyílászárók akár évtizedekig is szolgálhatják otthonunkat.
  • Javítja az energiahatékonyságot: A jól karbantartott nyílászárók megfelelően szigetelnek, így csökkentik a fűtési és hűtési költségeket.
  • Növeli a komfortérzetet: A megfelelően működő nyílászárók megakadályozzák a huzatot, a zaj bejutását és a páralecsapódást, így kellemesebb lakókörnyezetet teremtenek.
  • Megőrzi az esztétikai értéket: A tiszta és karbantartott nyílászárók sokat javítanak otthonunk megjelenésén.
  • Növeli az ingatlan értékét: A jó állapotú nyílászárók vonzóbbá teszik az ingatlant a potenciális vásárlók számára.

Alapvető karbantartási feladatok

 

Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb karbantartási teendőket, amelyeket rendszeresen el kell végezni a nyílászárókon:

 

1. Tisztítás

 

A tisztítás az egyik legegyszerűbb, mégis legfontosabb karbantartási feladat. A portól, szennyeződésektől és egyéb lerakódásoktól mentes nyílászárók nem csak esztétikusabbak, de jobban is szigetelnek.

  • Általános tisztítás: Az ablakok és ajtók külső és belső felületét rendszeresen, legalább havonta egyszer, mossuk le langyos, szappanos vízzel és puha ronggyal vagy szivaccsal. Kerüljük a karcosodást okozó súrolószereket és eszközöket!
  • Üvegfelületek tisztítása: Az üvegfelületeket speciális ablaktisztító szerrel és mikroszálas kendővel tisztítsuk meg. A makacsabb szennyeződések eltávolításához használhatunk ecetet vagy denaturált szeszt.
  • Keret tisztítása: A keretek tisztításához használjunk a keret anyagának megfelelő tisztítószert. A fa kereteket például speciális fa tisztítóval ápoljuk.
  • Tömítések tisztítása: A tömítéseket is érdemes időnként áttörölni nedves ronggyal, hogy eltávolítsuk róluk a port és a szennyeződéseket.

2. Vasalatok ápolása

 

A vasalatok (zsanérok, zárak, kilincsek) megfelelő működése elengedhetetlen a nyílászárók könnyű és biztonságos kezeléséhez.

  • Kenés: A zsanérokat és zárakat évente legalább egyszer kenjük meg speciális olajjal vagy zsírral, hogy megakadályozzuk a beragadást és a nyikorgást.
  • Ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizzük a vasalatok állapotát, hogy nincsenek-e rajtuk sérülések vagy kopások. Ha szükséges, cseréljük ki a hibás alkatrészeket.
  • Beállítás: Ha az ablak vagy ajtó nehezen nyílik vagy záródik, esetleg huzatot enged be, akkor a vasalatokat be kell állítani. Ezt bízzuk szakemberre!

3. Tömítések ellenőrzése és cseréje

 

A tömítések biztosítják a nyílászárók légzárását, így megakadályozzák a huzatot, a hőveszteséget és a zaj bejutását.

  • Rendszeres ellenőrzés: Időnként ellenőrizzük a tömítések állapotát, hogy nincsenek-e rajtuk sérülések, repedések vagy deformációk.
  • Csere: Ha a tömítések elöregedtek, elvesztették rugalmasságukat vagy sérültek, akkor cseréljük ki őket. A tömítéscsere viszonylag egyszerű feladat, de ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét.

4. Fa nyílászárók ápolása

 

A fa nyílászárók különleges ápolást igényelnek, hogy megőrizzék szépségüket és ellenálló képességüket az időjárás viszontagságaival szemben.

  • Festés és lakkozás: A fa kereteket időnként újra kell festeni vagy lakkozni, hogy megvédjük őket a nedvességtől, a napfénytől és a kártevőktől.
  • Tisztítás: A fa felületeket speciális fa tisztítóval és puha ronggyal tisztítsuk meg. Kerüljük a túl sok víz használatát és a dörzsölést!
  • Impregnálás: Az impregnáló szerek segítenek megvédeni a fát a nedvességtől és a gombásodástól.

Speciális karbantartási teendők

 

Az egyes nyílászáró típusokhoz speciális karbantartási feladatok is kapcsolódhatnak:

  • Tetőtéri ablakok: A tetőtéri ablakoknál különösen fontos a tömítések és a vízelvezető rendszer rendszeres ellenőrzése és tisztítása.
  • Garázskapuk: A garázskapuk mozgató mechanizmusát és rugóit rendszeresen ellenőrizni és karbantartani kell.
  • Redőnyök és árnyékolók: A redőnyök és árnyékolók mozgató zsinórjait és szerkezetét időnként ellenőrizzük, és szükség esetén javíttassuk meg szakemberrel.

Az EMA szakértői segítsége

 

Ha bizonytalan a nyílászárók karbantartásával kapcsolatban, vagy ha komolyabb problémát észlel, forduljon bizalommal az EMA szakértőihez! Szívesen adunk tanácsot, és szükség esetén szervizszolgáltatást is biztosítunk.

 

Összefoglalás

 

A nyílászárók rendszeres karbantartása és ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon is kifogástalanul működjenek, és megőrizzék esztétikai értéküket. A fenti tippek segítségével Ön is könnyedén gondoskodhat nyílászárói állapotáról, és élvezheti azok előnyeit hosszú éveken át.

 

Ne feledje: A megelőzés mindig jobb, mint a javítás!

 

#nyílászárókarbantartás #tisztítás #ápolás #EMA #hosszúélettartam #tippek #trükkök

 

Kérjen ingyenes tanácsadást szakértőinktől!

Elérhetőségeink

Érdi bemutatóterem

Mobil: +36 70 608 0808

Keszthelyi bemutatóterem

Írjon nekünk az alábbi email címen: info@ema.hu

Kövessen minket a social felületeinken is!

Kérjen ajánlatot ma!