Az ajtócsukó, vagy másik elterjedt nevén ajtóbehúzó egy olyan önműködő mechanikus berendezés, melynek célja, hogy az ajtó a kinyitást követően automatikusan bezáródjon.

Elsősorban biztonsági, energia-megtakarítási és komfort szempontok miatt használják ezt a megoldást kórházakban, irodaházakban, hivatalos és ipari létesítményekben vagy lépcsőházajtók esetében. A nyitáshoz szükséges erő és sebesség egyénileg szabályozható az ajtócsukók esetében.

Fontos tudni, hogy pl. a görgős zárral felszerelt ajtóknál cégünk mindenképpen javasolja ajtócsukó alkalmazását is, mert ezeknél a zártípusoknál maga az ajtólap (ajtószárny) nem fog magától rácsukódni az ajtó tokjára. Ilyenkor ugyanis nem egy normál zárnyelv van az ajtószárnyba szerelve, hanem egy lekerekített görgő, ami viszont a zárnyelvvel ellentétben nem tud "bekattanni" az ajtó tokján lévő zárfogadóba. Ezért az ilyen felszereltségű ajtóknál vagy mindig kulcsra kell zárni az ajtót, vagy egy ajtóbehúzót kell használni, ami biztosítja a csukott állapotot.

A görgős zárakat jellemzően a tolópajzzsal (másik nevén fogantyúval) felszerelt ajtók esetén szokták alkalmazni.

Ajtócsukó típusok:

Az ajtóbehúzóknak több típusa is létezik kezdve a felső szerelésű olajfékes ajtócsukóktól a falra szerelhető ajtóbehúzókon és a rejtett ajtóbehúzókon át egészen a padló ajtócsukókig. Létezik normál karos, csúszósínes és kétszárnyú ajtókhoz sorrendszabályzott megoldás is.

Az ajtóbehúzók sokféle kiegészítő funkcióval rendelkezhetnek: mechanikus kitámasztás (hold open device), elektromechanikus funkciók, késleltetett csukás (delay action) vagy kicsapódásgátlás (backcheck).

Az ajtóbehúzó kiválasztásánál elsősorban az ajtó súlya, az ajtószárny szélessége és a használat gyakorisága meghatározó. Ajtóbehúzók esetében az EN 1154-es és 1158-as EU szabványok az elsődleges iránymutatók.

Ajtócsukókat használnak például tűzgátló ajtókon vagy hő- és füstelvezető rendszerekben is, ahol csak minősített eszközöket lehet felszerelni.

Ezekre a funkciókra leginkább a német Geze termékeket használjuk, mert egyrészt ők a piacvezetők ebben a termékkörben, másrészt pedig már hosszú évek óta minden Vásárlónk teljes megelégedéssel élvezte a Geze ajtóbehúzók előnyeit.

A leggyakrabban előforduló típusokat az alábbiakban találja:

[ngg src="galleries" ids="3" display="basic_thumbnail" number_of_columns="3"]Hasznos volt az itt talált információ? Ha érdeklik a részletek vagy további kérdése van, keressen minket elérhetőségeinken!