Falban vagy fal előtt futó tolóajtóA falban vagy fal előtt futó tolóajtók nagy előnye, hogy a hagyományos nyíló ajtóhoz képest a tolóajtó választásával több, mint 8% extra helyet szabadíthatunk fel. Jellegéből adódóan minden lakótérben alkalmazható.

A falban vagy fal előtt futó tolóajtó ideális megoldás ott, ahol kevés a hasznos lakótér, és így fontos szempont a helytakarékosság. Segítségével kényelmesebbé tehető, megnövelhető az olyan kis helyiségek kihasználtsága, ahol egy hagyományosan nyíló beltéri ajtó megakadályozza a bútorok elhelyezését, valamint leszűkíti a lakható teret. Ezen kívül remek megoldást jelent ott is, ahol a szomszédos helyiségek egybenyitásával egy tágasabb tér kialakítása a cél.

A falban vagy fal előtt futó tolóajtó egy elegáns és praktikus megoldást nyújt, ezáltal több helyethagyva önnek. A tolóajtó rendszerek nem vesznek el teret az ön lakóteréből, ezért új építéskor, vagyfelújításkor ez egy intelligens és modern helykihasználási módszer, ami a legfejlettebb nyílászárótechnológiát alkalmazza.

A beltéri tolóajtók lapjai készülhetnek tömörfából, furnérozott felületű, MDF, CPL laminált felületű ajtólapokból, de lehetnek edzett üveglapból is.

A falban vagy fal előtt futó tolóajtókhoz húzókagylókat kínálunk többféle színben. Ezek a húzókagylókaz ajtólapban marással kialakított helyre kerülnek, így teljes egységet képeznek az ajtólappal.

EMA Eclisse Falban Futó Tolóajtók Általanos (pdf)

EMA Eclisse Falban Futó Tolóajtók (pdf)

EMA Eclisse Syntesis Collection (pdf)

 

Falban futó tolóajtókkal kapcsolatos gyakori kérdések:

Vásárlás

 • Hol kérhetek támogatást és hol vásárolhatok kiegészítő alkatrészeket vagy cserealkatrészeket?

  Támogatás kérése esetén vagy kiegészítő és cserealkatrészek vásárlása esetén forduljon munkatársainkhoz, akik készséggel segítenek minden kérdésben.

 • Honnan tudhatom meg a modellek árait?

  Ha meg szeretné tudni az Eclisse tolóajtó szerkezetek árait, forduljon hozzánk biz
alommal!

 • Az Eclisse toloajtó szerkezetek miért kerülnek többe, mint a többi márka?

  Az Eclisse tolóajtó szerkezetek ára közepes-magas az átlag piaci árakhoz képest, mert kb. 30%-kal több lemezt használnak fel, mint a versenytársai. Azt tartjuk, hogy a szilárdság a szerkezet egyik alapvető tulajdonsága, egy olyan követelmény, melyért az ügyfeleink hajlandók egy magasabb árat fizetni.

 • Mennyi idő alatt kerül a termék kiszállításra?

  A kiszállítási idő a modellektől, a viszonteladók helyi elosztásától és a raktáraikban található termékektől függ. Pontos információért, kérjük, forduljon a lakhelyéhez legközelebbi viszonteladóhoz.

 • Lehet íves tolóajtó szerkezeteket is vásárolni?

  Az Eclisse az első cég, mely jelen van a piacon olyan tolóajtó szerkezettel is, mely egy vagy két hajlított, középen szétnyíló ajtószárnyat tud elrejteni. A modell neve Circular és a gyártása gyakorlatilag kézi, ezért lehetővé teszi egyénre szabott változatok készítését az ajtó és a vevő igényeinek megfelelően.

 • A tolóajtó szerkezetek méretei fixek vagy gyárthatók méretre is?

  Általában a kereskedelemben olyan tolóajtó szerkezetek találhatók, melyek a forgalomban lévő hagyományos ajtókat tudják elrejteni.
 Az Eclisse olyan tolóajtó rendszerekkel rendelkezik, mely a méretek széles skáláját képes lefedni. A katalógusban vannak olyan modelljeink, melyeket minimális nagyságú helyiségekbe (1 métertől) is be lehet építeni (Novanta modell), és olyanok is, melyek extra nagy nyílást (akár 4,70 méterig) tudnak lefedni (Siderale modell). Az Eclisse tolóajtó szerkezet vázának erősített változatával az átjárhatósági méret 1500 x 2900 mm is lehet.
Tervrajz alapján a szakembereink méretre is készítenek szerkezeteket.

Ügyfélszolgálat és garancia

 • Milyen garanciát vállal az Eclisse a termékeire?

  Az Eclisse 12 évre vállal garanciát az alábbi termékekre:

  • a horganyzott acélból készült tokszerkezet fém részeire;
  • a vezetősín készletek működésére és csúszására;
  • a 6060 anodizált alumíniumötvözetből készült vezetősín épségére (10 µm).

  Az Eclisse garanciáról további információkért tekintse meg az Innováció részt.

 • Honnan tudom letölteni a műszaki adatlapokat?

  A műszaki adatlapok Letöltés rész alatt tölthetők le, mely közvetlenül a honlapról érhető el.

 • Igényelhetek katalógusokat, brosúrákat és egyéb tájékoztató anyagokat?

  A katalógusok, brosúrák, igazolások és az egyéb tájékoztató jellegű dokumentációk a honlap Letöltés része alatt letölthetők, vagy közvetlenül igényelhetők az toth.istvan@t-online.hu e-mail címen.

 • Rendelhetek a katalógusban levőktől eltérő méretű modelleket is?

  Igen, igény szerint rendelhet a hagyományostól eltérő, a felhasználó által meghatározott méretű tolóajtó szerkezeteket is. A lehetséges méretek skáláját az egyes termékek leírásánál tekintheti meg, a méreten kívüli részben.

 • Az Eclisse nyújt műszaki támogatást az építési területen belül?

  Az Eclisse nem végez felülvizsgálatot és támogatást az építési területeken, kivéve néhány speciális esetet.

Beépítés - Tolóajtó szerkezetek belső terekhez

 • Melyek a belső térben használt tolóajtó szerkezetekhez tartozó minimális és a maximális ajtónyílások méretei?

  Egy Unico típusú, egyszárnyú belső térhez való gipszkarton verziójú tolóajtó szerkezet 150 mm-es kész falvastagság esetén az alábbi méretekben áll rendelkezésre:
H minimum 500 mm, maximum 2900 mm, L minimum 600 mm, maximum 2000 mm.

 • Felújítás során mikor kell beépíteni a tolóajtó szerkezetet?

  Az Eclisse megoldások egyre gyakrabban kerülnek alkalmazásra az épületek belső felújítása során, mert a beépítésük egyszerű és lehetővé teszik értékes centiméterek kihasználását. Nem létezik egy pontos pillanat, mert a beépítés nem akadályozza meg a többi munkát, kivéve az érdekelt falat.
Egy már létező téglafal esetén érdemes betartani néhány egyszerű szabályt. Miután eltávolította a régi nyíló ajtót, egy vésővel vagy kalapáccsal el kell távolítani a megfelelő faldarabot, hogy be lehessen építeni a tolóajtó szerkezet tokprofilját. Ebben a fázisban érdemes ellenőrizni, hogy az eltávolítandó faldarabban nincsenek-e akadályok (elektromos kábelek, vízvezetékek, oszlopok vagy egyéb). Most már folytathatja a vakolt verziójú tolóajtó szerkezet beépítését, és óvatosan helyezzen rá egy áthidalót. A végén a teljes falat be kell vakolni és le kell festeni. Az asztalos ezután felteszi a rejtett tolóajtót az ajtókeretekkel együtt. Az egészet el lehet végezni egy munkanap alatt. A már meglévő padló vagy padlófűtés nem jelentenek semmilyen akadályt az Eclisse rendszer beépítése ellen.
Amennyiben nem akarja lebontani a falat, vagy nem lehet növelni a falnyílás nagyságát akkor a már meglévő falra rá lehet helyezni egy gipszkarton tolóajtó rendszert, melyet ezután a megfelelő burkolólapokkal le kell fedni.

 • A falba, mely a tolóajtó szerkezetet fogja tartani, be szeretnék építeni lámpákat és kapcsolókat. Lehetséges ez?

  A Luce modell egy olyan tolóajtó szerkezet, mely lehetővé teszi egy rejtett tolóajtó beépítését világításokkal, termosztátokkal, kapcsolókkal és telefonkábelekkel együtt.

 • Kész padló esetén, miután az ajtó bekerült a tolóajtó szerkezetbe, észreveszem, hogy jó néhány centiméteres távolság maradt az ajtó és a padló között. Mit tegyek?

  Az ajtó és a padló között lévő rést a beépített tolóajtó szerkezet és az alacsonyabb, kész padló közötti szintkülönbség okozza. A tolóajtó szerkezet a téglákra lett beépítve a nyers padlóra, és most a szintje magasabban van, mint a kész padlóé. Ha csak az ajtót állítanánk be, úgy hogy a padló szintjéig leeresztjük, akkor előfordulhat, hogy nem csúszik, mert a téglák miatt akadályba ütközik. Ez a beépítés egyik kellemetlen és nem ritka velejárója, mely növeli a kiadást és a gondot.
Az Eclisse ezt egy ajtó alatti tépőprofillal oldotta meg. A már beépített tokszerkezet alsó profilja könnyen eltávolítható, és így a belsejében lejjebb lehet engedni a téglák alapját, és a megfelelő szintre lehet állítani, a már létező padlónak megfelelően. Ezután az ajtót tartó csavarokra hatva be lehet állítani a megfelelő magasságot, és el lehet érni egy gördülékeny csúszást a padlótól kb. 1 cm távolságra.

 • Néhány ismerősöm a lakásában tolóajtókat épített be, de a tolóajtó profil oldalsó falai kidomborodtak, befelé kitágultak és az ajtók nem csúsznak. Hogyan lehet elkerülni az efféle kockázatot?

  Az Eclisse tolóajtó szerkezetek olyan szerkezetekből és anyagokból készültek, melyek vitathatatlan szilárdságot biztosítanak és elkerülik a tokprofil oldalfalainak deformációjának bárminemű kockázatát (homorú vagy domború). 16 vízszintes kereszttartó biztosítja a nagyfokú ellenállást az oldalsó nyomás ellen, és hatékonyan kompenzálják a vakolat érése által okozott feszüléseket. Ezenkívül a nehéz horganyzott lemezből készült, 1,2 mm-es vastagságig terjedő szerkezet, a felső fém kereszttartó és az ütközőlemez oldalsó kialakítása növelik a tolóajtó szerkezet merevségét és egy nagyfokú ellenállás biztonságát nyújtják.

 • A fürdőszobát egy tolóajtóval szeretném bezárni. De attól tartok, hogy idővel a nedvesség megtámadja a tolóajtó szerkezet fém szerkezetét. Lehetséges ez?

  Az Eclisse létrehozott egy különleges, előre kezelt tolóajtó szerkezetet, mely három rétegű védőréteggel (horganyzás, primer és epoxid alapanyagú festék) rendelkező lemezből készült kimondottan olyan helységekhez, ahol nagy a nedvességtartalom, mint pl. fürdőszobák, szaunák vagy uszodák. Ez a modell tudományosan tesztelve lett, hogy megállapítsák a korróziós ellenállóképességét. 240 órán keresztül ki lett téve sós permet általi igénybevételnek (nedvességtartalom 95% és 5% Nacl) anélkül, hogy ez korróziót okozott volna.

 • Felújítom a lakásomat és ki szeretném cserélni a régi nyíló ajtókat rejtett tolóajtó rendszerekre, melyek segítségével jobban kihasználhatom a teret. Lehetséges ez?

  Az Eclisse megoldások egyre gyakrabban kerülnek alkalmazásra az épületek belső felújítása során, mert a beépítésük egyszerű és lehetővé teszik értékes centiméterek kihasználását.
Gipszkarton falak esetén az Eclisse létrehozott egy megfelelő, egyszerűen beépíthető tolóajtó szerkezetet, mely ideális megoldás a belső terek felosztásához.
Egy már létező téglafal esetén érdemes betartani néhány egyszerű szabályt. Miután eltávolította a régi nyíló ajtót, egy vésővel vagy kalapáccsal el kell távolítani a megfelelő faldarabot, hogy be lehessen építeni a tokszerkezet tokprofilját. Ebben a fázisban érdemes ellenőrizni, hogy az eltávolítandó faldarabban nincsenek-e akadályok (elektromos kábelek, vízvezetékek, oszlopok vagy egyéb). Most már folytathatja a vakolt verziójú tokszerkezet beépítését, és óvatosan helyezzen rá egy áthidalót. A végén a teljes falat be kell vakolni és le kell festeni. Az asztalos ezután felteszi a rejtett tolóajtót az ajtókeretekkel együtt. Az egészet el lehet végezni egy munkanap alatt. A már meglévő padló vagy padlófűtés nem jelentenek semmilyen akadályt az Eclisse rendszer beépítése ellen.

 • A tolóajtó szerkezeten lévő vakolatnak szüksége van valamilyen különleges eljárásra? Kell hozzáadni gyantát vagy specifikus adalékanyagokat?

  A vakolatnak két rétegből kell állni, melyeket 15 napos különbséggel kell felvinni. Az első, nyers réteget a vakolattartó hálóra kell felvinni, egyszerűen csak ugyanazzal a habarccsal, melyet a téglafalak építéséhez használunk. A második, végső réteg ugyanolyan, mint a szóba többi részéé. Nincs szükség adalékanyagokra.

 • Mit kell tennem, ha a beépítendő ajtó nehezebb 80 kg-nál?

  A hagyományosnál nehezebb ajtólapok esetén igényeljen megfelelő sínt és 120 kg teherbírású görgőműt.

 • Egy falban futó tolóajtó szerkezetbe szerelhetek fa, laminált, üveges, teljesen üvegből készült, üveg-alumínium ajtókat?

  Igen, a falban futó tolóajtó szerkezetek és az ajtók gyártói hagyományos méretekkel dolgoznak, ezért a megoldások széles skálájából választhat. Az egyetlen figyelmeztetés, hogy vegye figyelembe az ajtólap vastagságát, főleg akkor, amikor az ügyfél üvegbetétes ajtót kíván behelyezni. Ebben az esetben az üvegtartó fedőelemekkel kiegészülő vastagságot kell figyelembe venni. Ezért fontos a belső tok méretének a szem előtt tartása. A tolóajtó szerkezet előtt válassza ki a kívánt ajtót.

 • Választhatók motorizált tolóajtó is?

  Igen, az Eclisse tolóajtó szerkezetek esetén  választhatja a motorizálást is. Ebben az esetben kb. 7 cm-t veszít az ajtónyílásból (egy ajtószárny esetén), mert a motor a sín végére kerül, és ezért helyet foglal el.
A beszerelés egy villanyszerelőt igényel.

 • Már elkészült a padlóm, rögzíthetem közvetlenül erre a tolóajtó szerkezetet?

  Lehetséges. A tolóajtó szerkezet alapja megfelelő lemezből készült lyukas szárnyakkal rendelkezik, melyek 180°-ban vannak behajlítva és lehetővé teszik a padlóhoz való rögzítést.

 • Mekkora a minimális falvastagság ahhoz, hogy be tudjunk építeni egy tolóajtó szerkezetet?

  A falban futó tolóajtókhoz való tokszerkezetek a szárny befogadásához szükséges faldarabot helyettesíti, ezért tökéletesen illeszkedniük kell az érdekelt fal típusához. Téglafalak esetén a rendelkezésre álló vastagságok az alábbiak: 90, 108, 125 és 150 mm. Míg a szárazon történő osztás (általában gipszkartonnal) a vastagság kétféle lehet, és a piacon rendelkezésre álló hagyományos szerkezetekhez illeszkednek: 100 (fedőlemezhez) és 125 (dupla lemez). Meg kell jegyezni, hogy az újabb tendenciák miatt a megrendelők egyre jobban figyelmek a lakások termikus/akusztikus teljesítményeire, ezért egyre gyakrabban választanak vastagabb falvastagságokat.

Biztonság

 • A lakásom felújítása során falban futó tolóajtókat szeretnék alkalmazni, de a gyerekek mindig nagyon élénkek és attól tartok, hogy nekimennek és felsértik ezeket.

  Az Eclisse tokszerkezetek szilárd és funkcionális tartást biztosítanak a tolóajtónak, ahogy azt az ellenállási teszt kiváló eredménye is igazolja (az UNI EN 1629:2000 szabványnak megfelelő ellenállás teszt). A teszt a legintenzívebb véletlenszerű ütéseket szimulálja. Egy 30 kg súlyú puha zsákot különböző magasságokból merőlegesen egy 1000 x 2100 mm-es minta tolóajtóra ejtettünk. Az ajtó érintetlen maradt, nem sérült meg és a nyílási súrlódás kiindulási ereje sem módosult.