napvitorla 01A keleti természeti népek és a vitorláshajó dagadó textíliái inspirálták a napvitorla kifejlesztését, ami rövid idő alatt az egyik leginnovatívabb kültéri árnyékolóvá lépett elő. A napvitorla titka a napsugarak beesési szögének megfelelően állítható pillekönnyű textília és az árnyékolási feladatok lehető legrugalmasabb megoldása.

Társaságunk háromféle napvitorlát kínál: a FIX, az állítható IDEA és az állítható-feltekerhető IDEA-COMFORT.

A szakszerű megfogalmazás így szól: a napvitorla a nap járása szerint célszerűen elhelyezett, a tűző napsugaraktól és az UV-sugaraktól 85-90%-ban védő, a sarokpontokban megfeszített, fix vagy állítható, 230 g/m2 tömegű, 100% HDPE nagynyomású poliészter elemi szálakból hurkolt mikrohézagos textilárnyékoló, pontosítva annyiban, hogy az IDEA-COMFORT, Cégünk napvitorla-családjának legújabb generációja állítható, és a napellenzőkhöz hasonlatosan feltekerhető változatban készül.

A napvitorla kihívásai

A napvitorla fő feladata az árnyékolás, emellett azonban, lévén szó kültéri árnyékolóról, az időjárás egyéb komponenseiről sem feledkezhetünk meg. Fontos tehát, hogy a szél ne szakítsa le, ne rongálja, ugyanakkor ne lógjon be, ne legyen gyűrött, ne gyűjtse össze se a port, se a csapadékot. A nap UV-sugarainak álljon ellen, színe ne fakuljon, anyaga ne veszítse el rugalmasságát, a rögzítési pontok bírják az egyedi, lökésszerű terhelést is. Legyen megbízható, könnyen kezelhető, ősszel-télen praktikusan tárolható.

A napvitorla technológiai háttere

Könnyű, mikrohézagos ShadeNET textília: a napvitorla könnyed, szépen feszül, a szél kellemesen átjárja, nagy esőzéskor lefolyik róla a víz, illetve átengedi a vízcseppeket. UV-védelme biztonságos árnyékot ad. A ponyva feszítése, terhelhetősége: a napvitorlák a sarokpontokat összekötő egyeneshez képest mindig homorúak, így a rögzítési pontokban ébredő húzóerő hatására nemcsak a széle feszül ki, hanem a belső felület is gyűrődésmentes lesz. Terhelhetőségét a sarokpontokban elhelyezett acélkarikák és a homorú ívekbe varrt hevederszalagok biztosítják. Rögzítési módok: a napvitorla sarkai textilfeszítőkkel az épületek homlokzatához, tetőgerendákhoz, szarufákhoz, faszerkezetekhez, szelemenekhez, kerítésoszlopokhoz, pergolákhoz, filagórákhoz, lugasokhoz, illetve erre a célra a talajba süllyesztett, illetve betonozott, vagy a térbetonra, járófelületre lefogatott fa-, alumínium-, esetleg acéloszlopra rögzítendők. Az általunk telepített oszlopokat a függőlegestől 15 fokkal kifelé megdöntjük, így a húzóerők jelentős része a talajba szorítja és kevésbé akarja kihúzni a tartószerkezetet.

Napvitorla típusok

FIX napvitorla: ez a legegyszerűbb típus, amikor is az árnyékoló textíliát fixen rögzítjük a kívánt pontokhoz, homlokzathoz, oszlopokhoz. A napvitorla rögzítési pontjainak helyét, magassági pozícióját először hevederes feszítőkkel kijelöljük, hogy a textília ne lógjon be. A próbafeszítéskor ellenőrizzük a napsugarak érkezési irányát is, és így alakítjuk ki a végleges dőlésszöget.

IDEA napvitorla: állítható kivitelben készül. Ekkor az extrudált alumínium Idea-oszlopokon fél-fecskefarkas nútban megvezetett csúszkák segítik a napvitorla könnyű mozgatását és a kellő szögben történő beállítását, rögzítését. Nyitott teraszokon, kerthelyiségekben maximum 25 négyzetméter árnyékolására az IDEA-PARTY napvitorla ideális.

IDEA-COMFORT napvitorla: állítható és feltekerhető napvitorla, amelynek a ponyváját a napellenzőkéhez hasonlóan egy falra, az erkély mennyezetére vagy szarufákra rögzített acél csőtengelyre tekerhetjük fel hajtókarral, a textíliák külső sarokpontjait pedig IDEA-oszlopokon rögzíthetjük a kívánt magasságban. Maximális méretek: szélesség: 6 m, kinyúlás: 6 m, felület: 36 m2.

Formák és méretek

Egyenlő oldalú és derékszögű háromszög, de négyzet, téglalap, és akár különleges, többszögű napvitorla is rendelhető. Tipizált mérettartomány mellett Cégünk – mint minden egyéb árnyékolót – a napvitorlát is kínálja egyedi méretben, és minden segítséget megad az ideális árnyékoló beszerzéséhez.

A napvitorla leszerelése, tárolása

Egyszerű, könnyű műveletsorral leszerelhetjük az ősz beköszöntével a napvitorlát. A fix, illetve az Idea típusok esetén a feszítés kilazítását követően, a feszítőelemeket nem szétszedve, annyi a dolgunk, hogy a száraz textíliát összehajtogassuk. A tartóoszlopok rögzítése is bontható, így kiemelhetjük és védett helyen tárolhatjuk a következő szezonig. Az Idea-Comfort esetén csak fel kell tekerni a hengerre a ponyvát, illetve ha kényelmesebben szeretnénk megoldani a téli tárolást, akkor védőtetőt szereltethetünk fel a homlokzatra, az oszlopokat pedig kiemeljük a rögzítésükből.

napvitorla 01

napvitorla 02

napvitorla 03

napvitorla 04

napvitorla 05

napvitorla 06

napvitorla 07

napvitorla 08

napvitorla 09

napvitorla 10

napvitorla 11

napvitorla 12

napvitorla 13

napvitorla 14

napvitorla 15

napvitorla 16

napvitorla 17

napvitorla 18

napvitorla 19

napvitorla 20

napvitorla 21