Felületkezelés

Fa ablak, fa ajtó felületkezelése A nyílászárók alapkezelve is forgalomba kerülhetnek. Amennyiben nem gyári felületkezeléssel rendelte meg nyílászáróit, úgy a következőket kell elvégezni.
A festést az adott festéktípus ajánlata szerint kell elvégezni, de minimum két lazúrréteg közepes felhordása szükséges. A felületkezelés megfelelő minősége érdekében festés előtt célszerű a vasalatot és a gumitömítést eltávolítani, a kezelendő felületet 200-as finomságú csiszolópapírral megcsiszolni. A kívülről nem látható éleket is le kell kezelni. Ezen munkálatokat csak szakember végezheti el! A vasalatra, gumitömítésre kerülő felületkezelő anyag a szerkezetet károsíthatja. Festés közben ügyeljünk a pára mennyiségére, a kellő hőmérsékletre és óvjuk felületünket a tűző napfénytől. A nyílászárók a kereskedelemben kapható és fa felületek bevonására gyártott lazúr-fedő felületkezelő anyagokkal vonhatók be, azok felhasználási előírásai szerint. A festék legyen vízálló, UV álló, ellenkező esetben az ablakok tönkremennek. A festék száradása után szerelje fel az előzőleg eltávolított alkatrészeket (vasalat, gumitömítés, kilincs stb.) majd ellenőrizze a nyílászáró működését, szükség esetén ismételten állíttassa be szakember segítségével!

ablak

A nyílászárók festését szakember végezze!

Az alapkezelt kivitelt a csomagolás eltávolítását, illetve sérülését követően 3 napon belül le kell festeni, ellenkező esetben a felületi reklamációkra vonatkozó garanciális kötelezettségek érvényüket vesztik.

Amit még kínálunk:

 • Ingyenes szakmai tanácsadás
 • Ingyenes árkalkuláció, árajánlat
 • Helyszíni felmérés, egyeztetés
 • Gyors és precíz gyártás, határidők betartása
 • Elszállítás és beszerelés előtti tárolás
 • Helyszínre szállítás, futárszolgálat
 • Szervíz, karbantartás, ápolás, szavatolás
 • Kőműves faljavítás,
 • Teljes falhelyreállítás
 • Gipszkarton szerelés
 • Utólagos falfestés
 • Egyedi burkolatok készítése és felrakása
 • Egyedi bútorok, konyhabútorok, lépcsők, szekrények készítése és beépítése

Garanciális beszerelés
Nyílászárók, árnyékolástechnikai termékek, párkányok, garázskapuk, tetősík ablakok szakszerű beszerelés garanciával, igény esetén bontással és faljavítással együtt, akár tisztasági festéssel kiegészítve. Falhelyreállítás esetén választhat gipszkartonozás és kőműves faljavítás közül.

Felmérés menete
Felmérésnél, a helyszíni szemle és a mért értékek alapján minden apró részletet pontosan dokumentálni kell, elkerülendő ezzel a későbbi pontatlanságokból adódó eltéréseket, hibákat.
Meg kell határozni a falburkolat elhelyezését, méretét, fajtáját. Különös tekintettel a kávára ráfordulás mértékét. Ezen tényező meghatározza az esetlegesen szükséges, használandó toktoldások méretét. Első lépésként ellenőrizni kell a falak, falkávák vízszintességét, függőlegességét és derékszögességét. Ezután fel kell venni a falkáva pontos méreteit, beleértve, a vastagságát, és azt is, hogy a szerkezet kávába, vagy futó falba kerül-e beépítésre. A mért adatokat káva méreteknek (névleges méret) nevezzük, a beépítendő szerkezet méretei körben 10-15 mm-rel kisebbek. A felméréskor ajtó esetén, tisztában kell lenni a majdani padlószint elhelyezkedésével, mert ez befolyásolja az ajtó magassági méretét. Minden esetben előre meg kell határozni a nyitásirányokat és -módokat.

Csomagolás, szállítás, tárolás
A nyílászáró üzemileg szerelt kivitelben, műanyag fóliában került forgalomba.
Óvni kell az eldőléstől, sérüléstől és nedvességtől.
Beépítésig fedett, közvetlen napsütéstől és párától védett, száraz helyen, alátétfákra állítva, kissé megdöntve tárolja.

Beépítés
Beépítés eszközei:
A beépítés eszközeit a beépítés módja, a szerkezet anyaga, a beépítés helye, a falkáva anyaga és egyéb körülmények határozzák meg. A beépítést ma már korszerű anyagok és eszközök segítik, melyek igen sokfélék lehetnek.
Beépítés menete:
A szerkezet előkészítését tekintve lehet tokrögzítő csavaros rögzítés előfúrással, lehet rögzítőfüles beépítés, és ritkán még alkalmaznak dübeles rögzítést is. Ezek a legáltalánosabbak, de ha például fémvázba építenek, vagy szilikát falkávába, stb. mindezeknek megvannak a rögzítéshez szükséges anyagaik, ill. technológiáik. A mai nyílászáró beépítési technikákra nyugodtan mondhatjuk, hogy a lehetőségek száma nem korlátozott.
A beépítés a méretek ellenőrzésével, és a padlószint felvételével kezdődik. Több ablak beépítésénél fontos, hogy azok egy vízszintes vonal mentén helyezkedjenek el.
A káva megtisztítása után elhelyezzük a tokokat, beállítjuk vízszintbe és függőbe a padlószint figyelembe vételével, ékeléssel. Ügyelnünk kell, hogy az ékek stabilan tartsák a szerkezetet, és az a rögzítéskor ne tudjon kimozdulni. Az elhelyezés a megrendelő igénye szerint kerülhet külső- vagy belső falsíkra, ill. a kávában bárhol. Ékelés után, az előre meghatározott módszer szerint csavarral rögzítjük, (javasolt 50cm-enként) a szerkezetet, majd ellenőrizzük, hogy nem mozdult-e ki a beállított helyéről.
Felületkezelt szerkezetek széleit, az anyagát nem károsító (pl. papír-) ragasztó szalaggal leragasztjuk a kívülről és belülről egyaránt, csakúgy mint a falkávát, elkerülve ezzel, hogy a kifolyó rögzítőhab rászáradva kárt tegyen a szerkezetben. Ezután rögzítő vagy PUR habbal kívülről, és belülről is kinyomjuk a káva és szerkezet közötti rést, ügyelve arra, hogy ez a rés mindenhol megfelelően tömített legyen, de a dagadó hab minél kevésbé türemkedjen ki. Miután a hab megszáradt, levágjuk a kitüremkedő részeket.
Felhelyezzük a szárnyakat, beépítjük az üveget, a megfelelő módon beékeljük (fixnél), majd minden mozgó szárnyat beállítunk, hogy kifogástalanul működjön. A beépítési rés eltakarására a legjobb megoldás a káva körbevakolása kőműves szakipari munka keretében. Eközben szükség van a szerkezet védelmére (fóliázás stb.). Egyéb (pl. szerelt) falszerkezetek esetén szegélylécezés is alkalmazható. A szegők anyaga lehet fa, műanyag, és festett, visszahajtott lemez. Rögzítését tekintve ragasztott, szegezett, csavarozott, kapcsozott, stb. A pánttakarók, párakivezető takarók, díszítő és kiegészítő elemek felhelyezése után a szerkezetet letisztítjuk, összetakarítunk, és átadjuk a kész munkát.
A nyílászárókat csak a belső vakolás elvégzése és annak megszáradása után lehet beépíteni, ellenkező esetben a nyílászárók nedvesség okozta reklamációira nincs garancia!

Használat, karbantartás
A külső fa felületeket 2-5 évenként célszerű átfesteni. A tömítőprofilt benzinnel, olajjal, vagy más oldószerekkel lemosni nem szabad! A vasalatok súrlódó részeit évente meg kell tisztítani enyhén nedves törlőruhával és kenőanyaggal megkenni.
A nyílászárók szükség esetén kis mértékben állíthatók.

Szavatosság
A vásárolt termékekre a szavatossági kötelezettség vételtől számított 5 évig áll fenn.
A szavatossági igényt a vásárlás helyén lehet bejelenteni.
Termékeinkre 1 év jótállást vállalunk.
Szavatosság és jótállás nem vonatkozik az útmutatóban rögzítettektől eltérő beépítésre, használatra és kezelésre.

Beszabályozás
Csak a pontosan beépített és csavarral rögzített nyílászáró működik hosszú távon megbízhatóan. A beépítést szakemberrel végeztesse, aki a jó záródás és a pontos illeszkedés miatt beépítés után beszabályozza a vasalatot.
Magassági állítási lehetőség: az alsó sarokpánt tetején található csavarral/csavarhúzóval vagy 4-es imbuszkulccsal- típustól függően-befelé csavarva az ablak emelkedik.
Oldalirányú állítási lehetőség: az alsó sarokpánton található vízszintes torxfejű kulccsal (4-es) állítható.
Felső pántnál a pánton található torx fejű csavarral állítható. A vasalatokon található zárógörgő excentercsavarral állítható 4-es imbuszkulccsal illetve 4-es torxfejű kulccsal.

Szellőztetés

A korszerű nyílászárók oly mértékben fokozott légzárást biztosítanak az épület számára, amelynél a minimálisan szükséges levegőcserét egyéb módon kivitelezett (épületgépészet-légtechnika, beépített szellőztetők illetve ezek hiányában akár megfelelő gyakoriságú és mértékű kézi!) szellőztetéssel pótolni kell, hogy az ember és épület számára egyaránt megfelelő épületklíma (hőmérséklet és légnedvesség) fenntartható legyen.
A megfelelő légcsere hiányában, különösen újabb építésű épületeknél (ahol még nagyfokú a vízkilépés az épületszerkezetekből), valamint fokozottan párás környezetben (pl. fürdőszoba) nagymértékű páralecsapódás képződhet a falakon és a nyílászárókon, amely tartósan fellépve mindkettőt károsíthatja, emellett a helytelen kezelés-használat tipikus eseteként nem képezheti garanciális probléma alapját!

Köszönjük, hogy az „EMA” Európai Minőség Ablakgyártó Kft. által gyártott nyílászárókat választotta!